Βελονισμός και επικονδυλίτιδα, μια ολιστική αντιμετώπιση.

Η επικονδυλίτιδα αλλιώς γνωστή και ως Tennis elbow ή Golfer’s elbow είναι μια επώδυνη κατάσταση η οποία επηρεάζει τους τένοντες της άρθρωσης του αγκώνα. Παρότι συμβατικές μέθοδοι όπως ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία αρκετός κόσμος αναζητα ανακούφιση σε εναλλακτικές μεθόδους. Ως ιατρός που εξειδικευομαι στον πόνο και την αντιμετώπιση του έχω δεί απο πρώτο χέρι την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην διαχείρηση της επικονδυλίτιδας και την ανακούφιση από την πόνο και την δυσφορία. 

Η επικονδυλίτιδα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων κινήσεων και υπέρχρησης των μυών του πήχη οδηγώντας σε φλεγμονή και μικρορήξεις των τενόντων οι οποίοι εφάπτονται στα οστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνο, ευαισθησία, μειωμένη μυική ισχύ συμπτώματα τα οποία επηρεάζουν πολύ τον ασθενή στην εργασία και την καθημερινότητα του. 

Πως συμβάλει όμως ο βελονισμός στην επικονδυλίτιδα ? 

  • Αναλγητικά: Ο βελονισμός ενεργοποιεί την έκκριση ενδορφινών των φυσικών παυσίπονων ουσιών      του ανθρώπινου οργανισμού βοηθώντας έτσι στην άμεση αναλγησία την οποία προκαλεί η επικονδυλίτιδα. 
  • Βελτίωση κυκλοφορίας του αίματος: Τοποθετώντας βελόνες σε συγκεκριμένες περιοχές αυξάνεται η αιματική κυκλοφορία με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση της πάσχουσας περιοχής και την επιδιόρθωση των τραυματισμένων ιστών. Η βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας συμβάλει επίσης στην ταχύτερη απομάκρυνση των τοξινών, μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής. 
  • Μυική χαλάρωση: Στην επικονδυλίτιδα συχνά έχουμε έντονο μυικό σπασμό και τάση τα οποία περιορίζουν την κίνηση και προκαλούν πόνο. Ο βελονισμός βοηθάει στην μυική χαλάρωση ούτως ώστε να μειωθεί η τάση στην τραυματισμένη περιοχή και να βελτιωθεί το εύρος κίνησης. 
  • Νευροτροποποίηση: Ο βελονισμός επηρεάζει το νευρικό σύστημα τροποποιώντας την αντίληψη του εγκεφάλου ως προς τα επώδυνα ερεθίσματα μειώνοντας την υπερευαισθησία στην πάσχουσα περιοχή. Χρησιμοποιώντας τόσο τοπικά όσο και απομακρυσμένα σημεία – περιοχές βελονισμού ρυθμίζουμε τα επώδυνα κύματα και επαναφέρουμε την ισορροπία στον οργανισμό. 
  • Ολιστική αντιμετώπιση: Σε αντίθεση με τις κλασικές ιατρικές μεθόδους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ο βελονισμός αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τις υποβόσκουσες καταστάσεις οι οποίες οδηγούν στην επικονδυλίτιδα. Σκεπτόμενοι την το ιστορικό και τον τρόπο ζωής του ασθενούς μπορούμε να στήσουμε ένα πρωτόκολλο βελονισμού το οποίο θα βελτιώσει την υγεία του συνολικά. 

Οι ασθενείς με τενοντίτιδες είναι ένα από τα συχνότερα περιστατικά στο ιατρείο βελονισμού και είναι αυτά τα οποία βλέπουν θεαματική βελτίωση στο κομμάτι του πόνου και της κινητικότητας. Ένα από τα συχνότερα επαγγέλματα στα οποία εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα είναι της κομμώτριας-κομμωτή καθώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα εργαλεία τους (πιστολάκι, χτένα, βούρτσα, ψαλίδι) για πολλές ώρες της ημέρας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους τένοντες του πήχη οι οποίοι καταφύονται στον βραχίονα. 

Συμπερασματικά λοιπόν η επικονδυλίτιδα αποτελεί μια εξουθενωτική κατάσταση η οποία καταβάλει αρκετά τον ασθενή καθιστώντας τον ανίκανο να εργαστεί εξαιτίας του πόνου και του περιορισμού του εύρους των κινήσεων. Εδώ έρχεται ο βελονισμός ο οποίος δίχως την χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής με μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος σε πολυ σύντομο χρονικό διάστημα βοηθάει τον ασθενή να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί. Αν πάσχετε από κάποιας μορφής τενοντίτιδα σκεφθείτε σοβαρά την φυσική μέθοδο του βελονισμού και θα τον αγαπήσετε.