Βελονισμός και αισθητική ιατρική

Βελονισμός και αισθητική ιατρική

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος καταλαμβάνοντας περίπου το 15% του συνολικού βάρους. Είναι ένα όργανο στο οποίο αντικατοπτρίζονται πολλά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας μας. Η σημερινές καθημερινές συνήθειες όπως το άγχος, στρες, κάπνισμα , κακή ενυδάτωση και διατροφή, αλκοόλ, υπερβολική έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι συμβάλλουν αρνητικά με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες και υπερμελάγχρωση (μαύρα σημάδια). Ορμονικές μεταβολές όπως η κύηση η εμμηνόπαυση αλλά και η ακμή μπορούν επίσης να αφήσουν τα «σημάδια» τους στο δέρμα.

Το δέρμα αποτελείται από 3 κύριες στοιβάδες. Την επιδερμίδα το χορίο και το υπόδερμα (η υποδόριο). Η επιδερμίδα αποτελείται από άμορφα απύρηνα και αφυδατωμένα κύτταρα τα οποία είναι ισχυρά ενωμένα με ένα μείγμα από κεραμίδια ελεύθερα λιπαρά οξέα και χοληστερόλες. Το χορίο με την σειρά του είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, ελαστικές και κολλαγόνες ίνες αλλά και ένα σύνολο ανοσοκυττάρων. Έχει ένα σύνολο νευρικών απολήξεων και αισθητήρων καθώς επίσης και ένα πολύπλοκο αγγειακό δίκτυο του οποίου σκοπός είναι η θρέψη του δέρματος και η ανοσιακή απόκριση. Τέλος το υποδόριο αποτελείται κυρίως από λιποκύτταρα και παρέχει θερμομονωτική και μηχανική προστασία από το περιβάλλον.

Ο σκοπός του βελονισμού είναι διπλός . Σε πρώτο χρόνο να επαναφέρει τον οργανισμό σε μία κατάσταση ισορροπίας και δεύτερον να βελτιώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς επίσης και να αυξήσει τον μυϊκό τόνο. Αυτό γίνεται τοποθετώντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία στο πρόσωπο, χέρια, πόδια, αυτιά με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο και να ενισχύεται το αποτέλεσμα του facelift. Ταυτόχρονα οι βελόνες αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως στρες διαταραχές ύπνου κ.α.

Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα συνολικά 12 για ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου μια ώρα και οι βελόνες τοποθετούνται αφού βάλουμε κρέμα με τοπικό αναισθητικό για αποφυγή τυχόν ενοχλήσεων. Οι βελόνες στο πρόπλασμα έχουν τοποθετηθεί στα συνηθέστερα σημεία όπου εντοπίζονται οι ρυτίδες.