Ο παραδοσιακός κινεζικός βελονισμός δεν διαφέρει ως προς την προσέγγιση του ασθενούς όταν γίνεται από έναν ιατρό. Ο ιατρός αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό τον ασθενή και την αιτία για την οποία ήρθε σε εμάς. Η διαφορά του είναι στον τρόπο επιλογής των σημείων. Η φιλοσοφία του κινεζικού βελονισμού έγκειται στην ενεργειακή κυκλοφορία μέσω των μεσημβρινών όπου ρέει η ζωτική ενέργεια. Οι μεσημβρινοί διατρέχοντας όλο το σώμα και τους ιστούς δημιουργούν 361 θύρες ενέργειας οι οποίες αποτελούν και τα σημεία βελονισμού. Η υποχρέωση του ιατρού είναι να διαχειριστεί αυτή την ενέργεια και να την επαναφέρει στην ισορροπία (σωματική και ψυχική).
Ιατρικός βελονισμός: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός πως αποτελεί μια ιατρική πράξη αποκλειστικά γεγονός το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το υπουργείο υγείας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πριν την τοποθέτηση των βελονών γίνεται μια λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς από τον ιατρό όπου δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα το οποίο τον η την ταλαιπωρεί και τον οδήγησε σε εμάς. Ο σκοπός μας είναι να αντιληφθεί ο ασθενής ότι έχει την αμέριστη προσοχή μας καθ’όλη την διάρκεια της επίσκεψης του σε εμάς. Κατόπιν της λήψης του ιστορικού εξηγούμε στον ασθενή τα ευρήματα και μαζί του δημιουργούμε τον θεραπευτικό πρωτόκολλο βελονισμού. Ζητάμε από τον ασθενή να καθίσει η ξαπλώσει στην βέλτιστη επιθυμητή θέση κάνουμε τοπικά αντισηψία και τοποθετούμε τις βελόνες προσέχοντας να αποφύγουμε τυχόν πληγές, δερματικές αλλεργίες, σπίλους (ελιές), υποκείμενες δομές (φλέβες – αρτηρίες – νεύρα – γάγγλια) κάτωθεν των σημείων. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας ελέγχουμε τακτικά τον ασθενή αν τυχόν αισθάνεται κάτι δυσάρεστο ώστε να τον βοηθήσουμε. Με το πέρας της συνεδρίας αφαιρούμε προσεκτικά τις βελόνες και βοηθάμε τον ασθενή να σηκωθεί (εάν ήταν σε ύπτια η πρηνή θέση). Όταν σηκωθεί τον ρωτάμε πως αισθάνεται και εφόσον όλα είναι καλά προγραμματίζουμε το επόμενο μας ραντεβού. Στην επόμενη επίσκεψη του ασθενούς ρωτάμε αν έχει δει κάποια βελτίωση και αν έχει αλλάξει η συμπτωματολογία ούτως ώστε να τροποποιήσουμε ενδεχομένως το πρωτόκολλο.
Σημεία για ημικρανία. Οι ημικρανίες είναι χρόνιες κεφαλαλγίες οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο και μπορούν να διαρκέσουν από ώρες έως και ημέρες. Ορισμένες ημικρανίες δίνουν προειδοποιητικά σημάδια όταν είναι να ξεκινήσουν τις λεγόμενες “αύρες”, “τυφλά” σημεία στο οπτικό πεδίο (τα οποία ονομάζονται σκοτώματα). Συνοδά συμπτώματα των ημικρανιών είναι η ναυτία, ο εμετός, φωτοευαισθησία. Η ημικρανία αντιμετωπίζεται στον ιατρικό ωτοβελονισμό μειώνοντας σταδιακά την συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων αλλά και την διάρκεια τους.
Σημεία ελέγχου της όρεξης. Ο έλεγχος της όρεξης για φαγητό επηρεάζεται άμεσα από φυσικούς και συναισθηματικούς παράγοντες. Ιατρικές καταστάσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ορμονικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, φαρμακευτική αγωγή, αλκοολισμός κ.α. μπορούν επίσης να διαταράξουν τον έλεγχο της όρεξης προκαλώντας έτσι άμεση δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή και υποχρεώσεις ενός ατόμου.
Σημεία αντιαλλεργικών εκδηλώσεων. Η αλλεργία είναι μια κατάσταση υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία η οποία πυροδοτεί διάφορες εκδηλώσεις στον οργανισμό. Αυτές μπορεί να είναι από ήπιες δερματικές εκδηλώσεις έως πιο σοβαρές όπως δύσπνοια λαρυγγόσπασμο έντονη ταχυκαρδία και μπορεί να φτάσει μέχρι την ανακοπή και τον θάνατο. Οι πιο έντονες εκδηλώσεις της αλλεργίας οφείλονται ουσιαστικά σε αναφυλακτικό σοκ το οποίο αποτελεί και μια από τις σοβαρότερες ιατρικές επείγουσες καταστάσεις.
Σημεία για την καταπολέμηση της ακμής. Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση η οποία ταλαιπωρεί ανθρώπους κάθε ηλικίας αλλά συνήθως τους εφήβους. Προκαλεί κατάθλιψη αποξένωση και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί και στην αυτοκτονία . Εκδηλώνεται συνήθως στο πρόσωπο , στήθος και πλάτη όπου εμφανίζονται σμηγματογόνες κύστες οι οποίες ενδέχεται να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα.
Αγχολυτικά σημεία. Η αγχώδης διαταραχή αποτελεί μια κατάσταση διαρκούς φόβου δυσανάλογου συνήθως με την ουσιαστική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ασθενής . Μπορεί να προκληθεί από σωματικά η ψυχολογικά αίτια τα οποία εκδηλώνονται με ψυχοσωματικές διαταραχές σε πολλαπλά συστήματά και όργανα μεμονωμένα η ταυτόχρονα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αγχώδης διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα , βιοχημεία του εγκεφάλου, προσωπικότητα και προσωπικές εμπειρίες.
Σημεία οσφυαλγίας. Η γνωστή στους περισσότερους μας οσφυαλγία είναι ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης ο οποίος προκαλείται είτε από κάποιο τραύμα , μυοσκελετικη δυσλειτουργία η ανωμαλία η επίσης από κάποια φλεγμονή. Την οσφυαλγία ως κατάσταση θα αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή στην ζωή του. Όσο ταχύτερα την αντιμετωπίσουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.
Ο Ηλεκτροβελονισμός αποτελεί την εξέλιξη του βελονισμού. Σε μερικές από τις βελόνες που έχουμε τοποθετήσει συνδέουμε ηλεκτρόδια και διοχετεύουμε ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δράσης του βελονισμού και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου. Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιούμε συσκευές ειδικά κατασκευασμένες και πιστοποιημένες για αυτή την χρήση.