Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 09:48

Βελονισμός τι είναι;

Ο βελονισμός αποτελεί μια θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, των συμπτωμάτων τους καθώς και άλλων καταστάσεων. Η χώρα από όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται αρχικά είναι η Κίνα με διάφορες ανέκδοτες αναφορές στον βελονισμό από το 2700 π.Χ. γεγονός το οποίο τον κατατάσσει σε μια από τις αρχαιότερες μεθόδους θεραπείας. Την δεκαετία του 1950 άρχισε να εφαρμόζεται ως θεραπεία ο ωτοβελονισμός στην Ευρώπη από τον Γάλλο νευρολόγο Paul Nogier , ο οποίος θεωρείται και ο πατέρας του σύγχρονου ωτοβελονισμού. Στην Γερμανία ο ιατρός  Johannes Bischko (5/8/1922 - 5/11/2004) ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του μεγαλύτερου κέντρου βελονισμού της χώρας ανέφερε “Στον βελονισμό χρυσές, ασημένιες η ανοξείδωτες βελόνες τοποθετούνται σε καθορισμένα σημεία του δέρματος με στόχο την θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών η συνδρομών”

Στην θεραπευτική του βελονισμού χρησιμοποιούμε 3 κατηγορίες σημείων, τα σημεία με τοπική δράση , τα σημεία με περιοχική και τα σημεία με γενική ομοιοστατική δράση. Τα σημεία αυτά τα χρησιμοποιούμε για να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις , να ανακουφίσουμε συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή , να σταματήσουμε οξύ και χρόνιο πόνο , να ελαττώσουμε την φαρμακευτική αγωγή , να τονώσουμε τον οργανισμό , να μειώσουμε η και να κόψουμε το κάπνισμα, να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και την χρήση του αλκοόλ.

Σημεία με τοπική δράση εννοούμε τα δερματικά, μυϊκά, τενόντια και οστικά επώδυνα σημεία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του πόνου η της βλάβης. Συχνά οι ασθενείς μας υποδεικνύουν τα σημεία αυτά με το δάχτυλο η και ολόκληρη την παλάμη τους. Μας δείχνουν με ακρίβεια την κίνηση η δραστηριότητα η οποία προκαλεί τον πόνο και την ενόχληση. Η παρακέντηση γίνεται με προσεκτική ψηλάφηση του σημείου και ένθεση μιας η και περισσότερων βελόνων σε διαφορετικά βάθη και με διαφορετική γωνία.

Σημεία με περιοχική δράση λέμε τα σημεία τα οποία ανήκουν στο δερμοτόμιο, μυοτόμιο η οστεοτόμιο της περιοχής του αντανακλαστικού πόνου όπως την καταδεικνύει ο ασθενής. Αυτά τα σημεία έχουν σχέση με την τμηματική νεύρωση (αισθητική η κινητική) της περιοχής του πόνου και είναι όλα τα παρασπονδυλικά σημεία της αυχενικής, οσφυικής και ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. 

Τέλος σημεία με γενική ομοιοστατική δράση ονομάζουμε τα σημεία των άκρων (χεριών και ποδιών), σημεία τα οποία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ονομάζονται και αρχαία σημεία. Λέγοντας γενική ομοιοστατική δράση ορίζουμε την αναλγητική , ανοσολογική , αντικνησμώδη , ευφορική , αγχολυτική , υπναγωγό δράση του βελονισμού. Αφορά κυρίως σε λειτουργίες που ελέγχονται από εγκεφαλικά κέντρα χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή νευρώνων του νωτιαίου μυελού, των επινεφριδίων και των μεγάλων συμπαθητικών η παρασυμπαθητικών γαγγλίων.

Ενδείξεις  βελονισμού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

(Πίνακας)

Εδώ πρέπει να παραθέσω το εξής η Ελληνική πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων “…δέχεται τον βελονισμό ως μία μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς…” (Αρ. Πρωτ. Υ7/οικ./4270/25-6-96), και συμπληρώνει ότι “…η εφαρμογή του Βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στην Βελονοθεραπεία…” (574/Α4/1191/21-2-1980).

Οι αποφάσεις αυτές τιμούν τον ιατρικό κόσμο και διασφαλίζουν πλήρως τους Έλληνες ασθενείς που απευθύνονται στον Βελονισμό και τον βελονιστή ιατρό  και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις αρχές και το καταστατικό της “Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού”

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.